Feiten en cijfers

Statistieken zijn belangrijk omdat ze een idee geven over wat er aan de hand is. Maar nep- statistieken kunnen ook gebruikt woorden om een bepaalde visie te ondersteunen. Daarom is het belangrijk om aan twee dingen aandacht te geven:

(a) Definities – wat bedoel je precies? Als onder transgender alle mensen meegeteld worden die zich eens of af en toe oncomfortabel voelen met hun man of vrouw zijn, dan zal het aantal groter zijn dan als het gaat om mensen met een diepgewortelde afkeer van het geslacht van hun eigen lichaam.

(b) Professionalisme – hoe serieus is het onderzoek? Is het onderzoek door een respectabele academische instelling gedaan? Hoe lang geleden is het onderzoek gedaan? (Biologische statistieken blijven meestal hetzelfde door de jaren heen, maar door opinie/ervaring kunnen statistieken wel door de tijd heen veranderen). En vertegenwoordigt het onderzoek ook de wereldpopulatie op een evenredige wijze?

Interseksen
Fausto-Sterling (2000): Met een breed definitie van intersekse is 1.7% (bijna 1 op 50 mensen) van de wereldbevolking intersekse. Bij deze brede definitie van intersekse zal een groot deel van de mensen nooit weten dat ze intersekse waren…
Bron: ‘How sexually dimorphic are we? Review and synthesis’, American Journal of Human Biology: The official journal of the Human Biology Council, 12(2), 151-66.

Leonard Sax (2002): Met een specifieke definitie van intersekse is 0.018% (18 mensen op de 10.000) van de wereldbevolking intersekse.
Bron: ‘How common is Intersex? A Response to Anne Fousto-Sterling, Journal of Sex Research, 39(3), 174-8.

Transgenders
Omdat transgender een intern gevoel is en het soms fluïde kan zijn, zijn betrouwbare statistieken erover moeilijk te vinden. Genderklinieken die met genderdysforie te maken hebben en trans-activistische organisaties geven wel hun eigen ‘voorlopige schattingen’. Bijvoorbeeld van het Verenigd Koninkrijk:

Schatting van National Health: 200.000 mensen (0,3% van de Britse bevolking)

Schatting van Stonewall: 500.000 mensen (0,76% van de Britse bevolking)